divendres, 10 de juliol del 2009

PSOE (amb psc-psoe) i PP pacten el FROB, la 'LOAPA' financera

09-07-2009

PSOE i PP pacten el FROB, la "LOAPA" financera

El Congrés aprova amb el suport del PSC-PSOE el decret que anul·la el dret de veto dels territoris a les fusions d'entitats bancàries intervingudes

El Parlament espanyol va aprovar ahir el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), el decret de rescat bancari que anul·la el dret dels diferents governs territorials a vetar les fusions de caixes i bancs intervinguts i atorga tot el poder al Banc d'Espanya. Ho va fer amb els vots a favor de PP i PSOE (PSC-PSOE inclòs) i CC, i l'oposició de CiU, E, PNB, BNG, Na-Bai, ICV-IU i UPyD. El nou decret naix amb polèmica, ja que aquesta derogació del dret de veto dels territoris a les fusions d'entitats bancàries prèviament intervingudes amb diner públic podria envair competències transferides per exemple al Principat, mitjançant l'Estatut, i fins i tot podria xocar també amb la llei de caixes espanyola (LORCA). Segons el punt 8.2 del FROB, les objeccions del govern territorial a una eventual fusió deixen de ser vinculants. El propi conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells (PSC) estudia dur el FROB aprovat ahir al Tribunal Constitucional espanyol per envair competències exclusives de la Generalitat. L'article 9.2 del mateix decret assegura que només la ministra espanyola d'Economia té dret de vetar una operació d'aquest tipus.

Durant el debat, i amb les posicions dels partits ja definides, els representants de CiU i E van carregar contra el govern espanyol i també contra el PSC-PSOE.
Per part de CiU, Josep Sánchez Llibre va assegurar que el nou decret "és inconstitucional i roba competències" a la Generalitat, a part de convertir les entitats bancàries en un "cortijo particular" del Banc d'Espanya, on aquest pot fer i desfer al seu gust.

El PSOE a més a més ha tramitat el FROB via decret, on el govern proposa un pla tancat que s'ha d'aprovar o rebutjar en la seva totalitat, i no en forma de projecte de llei, on els grups poden incloure esmenes i votar cada apartat per separat.


06.07.2009 El Consell de Garanties Estatutàries del Principat tindrà majoria PSC-PSOE -PP.
29.06.2009 El PP estudia ampliar els acords amb el PSC-PSOE a diversos Ajuntaments catalans.
21.05.2009 PP i PSOE (amb el PSC-PSOE inclòs) rebutgen el CAT a les matrícules dels vehicles de l'Estat espanyol.